Hur man blir en dragqueen, En guide fick med knapp marginal flest röster av svenska allmänheten och erhåller således utmärkelsen Årets olämpligaste barnbok 2023.

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som röstade och hjälpte till att sprida uppmärksamhet kring olämpliga barnböcker. Webbsidan har visats femtontusen gånger och vi tog emot över femtusen röster.

Fortsätt gärna att diskutera och uppmärksamma barnböcker med olämpligt innehåll som normaliserar sexuella tankemönster och osunda självbilder. Tillsammans hjälps vi åt att skydda barns självkänsla och emotionella välbefinnande.

De nominerade böckerna härnedan är rangordnade efter det antal röster de fått av allmänheten.


Hur man blir en dragqueen – En guide

Remy Livang. Cookies n Dragons 2023. Ålder 3–6 år

Boken är tänkt att locka barn prova på drag, ett fenomen som sexualiserar och förlöjligar kvinnor. Den beskriver hur Liam steg för steg får lära sig grunderna i att vara en dragqueen.

”Liam är precis som vilken pojke som helst. Han går i skolan, leker med kompisar och drömmer om att bli en dragqueen!”


Snippor och snoppar

Anna Kosztovics. RFSU 2015. Ålder 3–6 år

”Somchai får ta av sig byxorna och kalsongerna så att doktor Axel kan lyssna med stetoskopet på hans stjärt och ge honom en spruta. Somchai tycker att det pirrar och känns varmt i hela kroppen när han ligger naken och blir undersökt av Axel … Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa. Maria tycker att det känns jätteskönt i kroppen när hon blir undersökt och hon blir alldeles röd och varm om kinderna.”


Jag är Bella – En flicka med snopp

Camilla Gisslow. Tallbergs Förlag 2018. Ålder 3–6 år

Wasim är en liten pojke som inte vill ha skjorta och slips, han vill ha långt hår och klänning. Så han tror att han är en flicka. Vuxenvärlden driver på och kallar honom för Bella och ”hon”.

”Idag hade vi fest på förskolan för mitt nya namn.”


Lina, die Entdeckerin

Katharina Hotter, Lisa Sonnberger, Flo Staffelmayr, Anna Horak. Achse Verlag 2021. Ålder 3–6 år

I Linas nyfikna forskningsresa står vulvan i fokus. Linas resa informerar om kroppsbehåring, hygien och onani. Vulvan undersöks noga och alla delar namnges.

Lina dagdrömmer hur hon tar sin hand i sin fuktiga grotta.


Jag är Tintin och Elsa – Både en pojke, en flicka eller mittemellan

Camilla Gisslow, Klaudia Drabikowska. Tallbergs Förlag 2018. Ålder 3–6 år

Tintin är en liten pojke med två mammor. Ibland vill han ha flickkläder och långt hår och heta Elsa. Han får bestämma varje dag om han ska kallas Tintin eller Elsa.

”Jag gillar när fröknarna och min familj frågar mig vem jag är på morgonen. För då känner jag att jag kan få vara vem jag är på riktigt.”


Kroppens ABC

Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin, Linda Madsen. Olika Förlag 2017. Ålder 3–6 år

En bok om allt som kroppen har, gör och känner. A som i armsvett, B som i bröst, M som i mens och Q som i queer. Queer handlar om att du bestämmer vem du är och vad du vill bli kallad. Du kan vara både flicka och pojke, inget av det, eller något mittemellan.

“det kan också vara extra skönt att röra snippan eller snoppen, det kallas att onanera.”


Jag är Linus – En pojke med snippa

Camilla Gisslow. Tallbergs Förlag 2018. Ålder 3–6 år

Maja är en liten flicka som inte vill ha långt hår och klänning så hon tror att hon är en pojke. De vuxna kallar henne för Linus och ”han” och förskolan håller en fest för det nya namnet.

”Alla tror att jag är en flicka för att jag har en snippa.”


Ollianna

Gro Dahle. Bokförlaget Daidalos 2022. Ålder 3–6 år

Olli tycker inte om spegeln, för spegeln viskar till Olli att något är fel. Namnet, kläderna, kroppen, utsidan och insidan allt känns fel.

”dumma kroppen, dumma, dumma kroppen, för Ollianna vill bara gömma undan den och hålla sig borta, helt borta, inte finnas mer.”


Bara rumpor

Annika Leone, Bettina Johansson. Lilla Piratförlaget 2019. Ålder 3–6 år

På badhuset finns mycket att titta på. Mira tänker på alla nakna kroppar, snippor och bröst. En bok om våra kroppar, om nakenhet och om att bejaka och glädjas åt sin kropp.

”Mira tycker att det är spännande med sippor. En del är alldeles kala, en del har massor av hår, några ser ut som dom nästan lipar och några har stubbigt hår.”

Print Friendly, PDF & Email