Folkhälsomyndigheten och regionerna uppmanar oss att fortsätta ta fler doser Covidvaccin. Till denna säsong har de köpt in ett helt nytt vaccin som sägs kunna skydda mot Omikron-varianten. Stämmer det att vi behöver de här vaccinen och hur påverkar de våra immunsystem egentligen?

Många svenskar borde redan ha en god immunitet. De allra flesta fick infektionen vintern 2021-2022 och har därmed har ett gott skydd nu. Skyddet är kanske till och med bättre än det vaccin kan ge.

Det nya vaccinet, som köps in till Sverige, togs fram under ännu kortare tid än de ursprungliga och har bara hunnit testats på möss. Tillverkare och myndigheter har därför begränsad information om hur effektivt och säkert det är för människor.

Låt ditt immunförsvar och din kropp vila. Att ta en paus ger din kropp en chans att återhämta sig från den påfrestning som Covidvaccinerna kan vara. Om du väntar med att vaccinera dig mer, får du dessutom tid att bättre förstå hur effektiva och säkra de nya vaccinerna är, då nya forsknings resultat hinner publiceras.

Mycket har hänt sedan vaccinerna först erbjöds i början på 2021. Då vägde argumenten för att ta vaccinet tyngre för stora grupper. Efterhand har viruset utvecklats till varianter som är mildare och behovet av vaccin borde då också minska.

Källa: FDA expected to authorize new Covid boosters without data from tests in people, https://www.nbcnews.com/health/health-news/fda-authorize-new-covid-boosters-data-tests-people-rcna45387

Kategorier